2012. szeptember 11., kedd


Bemelegítés lényege, elmélete

Melyek a leggyorsabb és legalaposabb bemelegítő edzés lépései? Hogyan végezz el egy szép, dinamikus és gyors bemelegítést? Miért nagyon fontos a bemelegítés és a levezetés bármilyen edzésprogramról legyen szó?
bemelegítő edzés, gyors bemelegítés, levezetés, edzésprogram
A bemelegítés előnyei
1. Megnöveli az izmok vérellátását és hőmérsékletét.

2. Serkenti a szívműködést, a vérkeringést és a légzést.

3. Csökkenti a sérülések bekövetkezésének esélyét.

4. Felkészíti az idegrendszert az edzésre, javítja az ideg-izom koordinációt.

5. Növeli az ízületek mozgásterjedelmét, így könnyebb szabályosan végrehajtani a gyakorlatokat.

6. Segíti a belső energia áramlását az egész testben.

Miért nyújtsd csak gyengéden az izmokat bemelegítés közben?
A bemelegítés és a nyújtás két különböző fogalom. A bemelegítés előrébb való, ugyanis hideg izmokat nem szabad nyújtani, mert az mikroszakadásokat, súlyosabb esetben rostszakadásokat is okozhat. Ezért kell a FitFive bemelegítő sorban egy-egy testrész bemelegítésekor előbb körkörös, majd nyújtó jellegű gyakorlatokat végezni.

A FitFive bemelegítés felkészít az edzésre - fizikailag és mentálisan
A FitFive rendszer nagyon nagy hangsúlyt fektet a test mindennapos bemelegítésére, átmozgatására. éppen ezért egy olyan komplett bemelegítő gyakorlatsort állítottam össze, amit minden nap el kell végezned. A kezdetekkor a bemelegítéssel, azaz a különböző izmok megmozgatásával tüzetesen megismered azok funkcióját.

A FitFive bemelegítő gyakorlatok további fontos szerepe, hogy elvégzésük után fel tudod mérni a pillanatnyi állapotodat. Egyértelműen meg tudod állapítani, hogy az aznapra előírt edzés elvégzéséhez megvan-e a megfelelő fizikai és szellemi felkészültséged, akaratod és lelkesedésed. Ha úgy érzed, hogy a bemelegítés nagyon jól esett, de nincs meg a kellő ráhangoltságod a további testedzéshez, akkor elégedj meg az átmozgatás okozta frissességgel, és érezd jól magad más időtöltéssel.

Az alapos bemelegítés mindig meghatározza az utána következő gyakorlatok elvégzésének intenzitását is. Egyébként a bemelegítő gyakorlatok hatására beinduló energia az esetek döntő többségében arra fog ösztönözni, hogy lelkesen végezd el az előírt főgyakorlatokat. A FitFive bemelegítő gyakorlatsor így buzdít a minél gyakoribb gyakorlásra!

A FitFive bemelegítő gyakorlatsor szabad energia-áramlást biztosít a testedben
Képzeld el, hogy minden testrészedben belső energia áramlik. Ha lazák az ízületeid és az izmaid, nincsenek izomgörcseid és -fájdalmaid, akkor az Energia szabadon tud áramolni benned, s minden porcikádban frissességet érzel. Nos, ezért ilyen fontos a bemelegítő sort minden nap elvégezni! Segítségével könnyűszerrel fenntartod a laza izmok és ízületek állapotát, azaz az energia szabad áramlását. Ráadásul a laza izmoknak köszönhetően a teljes átmozgatást mindössze öt perc alatt el tudod végezni. Ha viszont napokig nem végzed el a teljes bemelegítést, akkor visszamerevednek az izmok, s 15-20 percig is eltarthat a bemelegítés.

Hogyan végezz el egy szép, dinamikus és gyors bemelegítést?
A bemelegítő gyakorlatok nem a külsőségekről szólnak, de ennek ellenére igenis figyelj oda a mozdulatok szépségére: párhuzamos lábfejek, zárt ujjak, nyújtott karok és lábak, egyenes testtartás, behúzott has, felemelt áll. Add meg a tiszteletet a testednek, és tartsd be ezeket a könnyen ellenőrizhető részleteket!

A bemelegítő gyakorlatok sorrendje segít abban, hogy egymás után, összekapcsolva, mintegy áramolva tudd elvégezni a bemelegítést. A mindennapi életben minden testrész minden mozdulata kapcsolatban áll a következő mozdulattal, nem különülnek el egymástól. Ezért kell a sportban is az egymással összekötött mozgásokat megtanulni.

A bemelegítést bő ruhában és lehetőleg mezítláb végezd. A teljes átmozgatás eleinte 20 perc is lehet, de miután már megtanultad a nyújtások sorrendjét, és elérted a laza izmok és ízületek állapotát, akkor már 5 perc alatt át tudod mozgatni minden porcikádat!


Bemelegítő Gyakorlatok Edzésterv (5 perc)

Melegíts be minden edzés előtt 5 perc alatt!
A FIT5 Bemelegítő Gyakorlatok Edzésterv előkészíti a testedet az edzésedhez, segít a sérülések megelőzésében. A bemelegítés a biztonságos edzés alapja, megnöveli az izmok vérellátását és hőmérsékletét, serkenti a szívműködést, a vérkeringést és a légzést. Javítja az ideg-izom koordinációt, növeli az ízületek mozgásterjedelmét, így könnyebb lesz szabályosan végrehajtani a gyakorlatokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése